UXtasy
  • ראשי
  • UX בישראל
  • אודות
  • צרו קשר
  • ראשי
  • UX בישראל
  • אודות
  • צרו קשר
UXtasy
  • ראשי
  • UX בישראל
  • אודות
  • צרו קשר
  • ראשי
  • UX בישראל
  • אודות
  • צרו קשר
הגבול הדק שבין שיקולים עסקיים לעיצוב גרוע
ראשי » על חוויית משתמש » הגבול הדק שבין שיקולים עסקיים לעיצוב גרוע

הגבול הדק שבין שיקולים עסקיים לעיצוב גרוע

דצמבר 11, 2009 4 תגובות

אמיר דותן תיאר יפה את ניגוד האינטרסים שבין בעלי האתר למשתמשי האתר, ואת הביטוי שלו בשינוי הגדרות הפרטיוּת  של פייסבוק. אלו הדברים העומדים מאחורי הממשק. אבל אני רוצה להתייחס רגע לממשק עצמו, אבל לא למנעול שצילם אמיר אלא לדיאלוג שהופיע בפעם הראשונה שנכנסתי לפייסבוק אחרי השינוי.

הדיאלוג נראה כך:

Facebook privacy changes

ברור שברירת המחדל היא זו המועדפת על בעלי פייסבוק, כלומר לחשוף את המידע לקהל גדול ככל האפשר.  לזכותם יאמר ששאת האפשרות הקיצונית ביותר – פתוח לכולם – הם שמו כברירת מחדל רק עבור חלק מהפריטים. שני החלקים האחרים מוגדרים כפתוחים לחברים בלבד (פרטי התקשרות), או לחברים של חברים (תמונות, תאריך לידה והשקפות פוליטיות ודתיות). האופטימיסטים שביננו יראו בזה סימן לדאגה למשתמשים, והציניקנים – סימן לדאגה למחלקה המשפטית של פייסבוק.

בכל מקרה, חסר לי במסך הזה עוד זוג כפתורי רדיו. הם אמורים להימצא מעל המילים  Everyone ו-Old Settings, והאפשרויות אמורות להיות Set All Recommended Settings ו-Keep All My Old Settings. הן אמורות לסמן את כל העמודות שמתחת להן.

למיטב זכרוני, כל האפשרויות המומלצות במסך זה היו קיימות כבר לפני השינוי – גם לפניו הייתי יכול להגיד שאני מעוניין שפרטי ההתקשרות שלי יהיו נגישים לחברים בלבד, למשל. החידוש  העיקרי הוא האפשרות המתוארת ע"י אמיר – להגדיר זאת עבור כל עידכון בנפרד. מה שאומר שהמשתמש כבר ביצע את כל הבחירות המוצעות בעמוד הזה. ולדעתי מסקנה הגיונית תהיה שהמשתמש מעוניין לשמור על ההגדרות שלו. אז נכון, הן עשויות לא למצוא חן בעייני פייסבוק, ופייסבוק מצאה הזדמנות טובה לגרום לו לשקול אותן שוב. אבל להכריח אותו לעבור על עשרת הבחירות אחת-אחת כבר נראה לי כמו הצקה בלתי-מוצדקת למשתמש. במיוחד לאור האפשרות הסבירה למדי שהוא אפילו לא יקרא את עשרת השורות אלא יסמן את כל עמודת ההגדרות הקודמות על אוטומט.

כשל פייסבוק
« הקודם
הבא »
4 תגובות
  1. פיטר דצמבר 11, 2009 בשעה 12:45 הגב

    הרצון של פייסבוק מובן. אולי באמת היה נחמד לקבל אפשרות לבחור בין ההגדרות החדשות לישנות, אולם יש לציין שלמי שהיו הגדרות ישנות הן נשמרו לחלוטין ופייסבוק לא ניסו לשנות אותן ע"י הצגה דיפולטית של מה שהם מעדיפים.

    המנגנון שלהם מזהה אם יש לך הגדרות ואוטומטית משאיר אותן. כמובן שזה לא כולל שינויים (מעטים) בקונספט ההרשאות. סה"כ מי ששיחק קודם עם אפשרויות הפרטיות בפייסבוק יודע להבחין שהשינויים לא כאלה משמעותיים.

    • Vitaly Mijiritsky דצמבר 11, 2009 בשעה 14:12 הגב

      פיטר, המנגנון שתיארת כן קיים – הבאתי צילום מסך שלו. הוא מופיע בפעם הראשונה שנכנסים לפייסבוק לאחר שהכניסו את השינויים. התלונה שלי היא על כך שאין בו את האופציה לסמן את כל העמודה בבת אחת וצריך במקום זה לקבל עשר החלטות ולסמן עשרה צ'קבוקסים.

  2. ברק דנין דצמבר 14, 2009 בשעה 6:05 הגב

    המסך הזה נראה לי תמוהה כשקיבלתי אותו. זה מה שאני יכול לבחור? בין "כולם" לבין "מה שהיה קודם"? מה אם להציג את מה שהיה קודם? זו לא באמת בחירה.
    מה שעוד מוזר פה זה שבכל קבוצה האפשרות החדשה (לא "מה שהיה קודם") היא שונה. פעם בצד שמאל זה Everyone, פעם זה Friends of Friends ופעם זה Friends.
    כל מה שאני רציתי לעשות כשראיתי את המסך הזה היה לצאת, אבל חששתי מההשלכות. אז קראתי, המשכתי עם ברירות המחדל, והלכתי למסך האפשרויות ועדכנתי את ההעדפות שלי אחת אחת. אבל אני מיעוט במובן הזה. הרוב יתעצלו לקרוא וימשיכו עם ברירות המחדל של פייסבוק. לכן אני לא מסכים עם מה שכתבת במשפט האחרון, "במיוחד לאור האפשרות הסבירה למדי שהוא אפילו לא יקרא את עשרת השורות אלא יסמן את כל עמודת ההגדרות הקודמות על אוטומט."
    אני חושב שאתה לא מעריך נכון את המשתמשים, רובם ישאירו את הבחירה הקיימת.

    • Vitaly Mijiritsky דצמבר 14, 2009 בשעה 18:09 הגב

      היי ברק,
      דווקה זה שקבוצת האפשרות החדשה מפורקת לשלושה מוצא חן בעיניי. זה הפתיע גם אותי ולא שמתי לב לזה במבט ראשון, אבל כפי שכתבתי בפוסט לדעתי זה משחק לטובת אותם משתמשים שיקבלו את ההגדרות החדשות בלי להתעמק בהם, ואפילו משחק לרעת האתר במובן מסוים (פוגע בהפצת המידע, כמו שתיארת בפוסט שלך).
      לגבי בחירת המשתמשים – יכול להיות שאתה צודק. תלוי ברמת הביטחון העצמי של המשתמש – עד כמה הוא בטוח שההגדרות המקוריות שלו היו נכונות. בכל אופן, לדעתי אלו שתי הקבוצות הגדולות מאוד – אלו שיקבלו את כל ההגדרות החדשות (לפחות בעמוד הזה), ואלו שישארו עם כל ההגדרות הישנות. אז עדיין חסרים לי שני הכפתורים שלי 🙂

השארת תגובה

ביטול

ux_by_examples

www.bit.ly/uxbe8

מערכת המדיה של אל-על היא ברו מערכת המדיה של אל-על היא ברורה, אינטואיטיבית, חדשנית, לא מפרה שום כלל יואקסי חשוב, ו... בלתי ניתנת לשימוש בעליל. ויש מצב שאפילו עברה בדיקות שמישות. דברים שקורים בשמיים.
חג ח(פי)רות שמח חברים! חג ח(פי)רות שמח חברים!
Follow on Instagram
ויטלי מיז'יריצקי

מנהל, חוקר ומאפיין חוויית משתמש, עוסק בתחום משנת 2006 וכותב עליו מ-2007.

מרצה בקורס הUX של הטכניון בתל אביב. עונה בשמחה על שאלות לגבי הקורס ובכלל.

ממייסדי UXI -- חוויית משתמש ישראל.

מנטור UX ב-Google for Startups.

בעל תואר שני בפסיכולוגיה קוגניטיבית. לא עשה הסבת מקצוע.

יצירת קשר
UXtasy
עדכונים באימייל

uxtasy.com © כל הזכויות שמורות.
We WordPress
גלילה לראש העמוד