זה המראה הטיפוסי של גלריות תמונות ב-Ynet. תמיד, במאה אחוז מהמקרים, כשאני מגיע לכתבה שמכילה גלריית תמונות, אני לוחץ על החץ המצביע ימינה. ושום דבר לא קורה, כי זה החץ החסום (disabled). החץ הזמין (enabled) הוא החץ הלבן, משמאל. זה נמשך כבר המון זמן, ואני מבצע את הטעות הזו בכל פעם ופעם. אני כבר יודע מראש שאני הולך לבצע אותה, אבל כנראה שאין מה לעשות, זה חזק ממני. השאלה היא מה זה "זה".
בעיקרון אפשר לחשוב ש"זה" הוא הסטנדרט שקיים באתרים אחרים ובתוכנות אחרות, שאומר שהפקד הכהה הוא הזמין, והבהיר הוא החסום. אבל זה גם לא מדויק, וגם מדובר בהרבה יותר מסטנדרט, כי הסטנדרט הספציפי הזה לא נוצר במקרה, אלא הוא מוגדר ישירות ע"י איך שהמוח שלנו פועל. המוח שם לב לדברים שבולטים לנו. עצם המילה "בולט" אומרת שהאובייקט שונה מסביבתו, והמוח באמת יודע לתת עדיפות לדברים בעלי קונטרסט גבוה עם הרקע שלהם, ולהתעלם מדברים בעלי קונטרסט נמוך. מכאן עקרון ההסוואה.
CC by dennis.tang
אז אם יש לנו רקע בהיר, כמו ב-Ynet, ונרצה להבליט את אחד החיצים, נגיד, סתם לדוגמא, את זה שהלחיצה עליו באמת תעשה משהו, נצבע אותו בצבע כהה. ואם נרצה "להסוות" במידה מסוימת את הפקד החסום, נתן לו צבע שהוא קרוב יותר לצבע הרקע. כמובן שעל רקע כהה זה יהיה הפוך.
אופציה עדיפה: לא להציג חץ כל עוד אין לא משמעות.
אגב בהדגשת מסגרת התמונה: הצבע הבולט (בהיר) מסמן דווקא תמונות שלא צופים בהם עכשי.
הי סירו,
גם אני לא רואה שום טעם להציג כאן את החץ החסום. אבל במקרים רבים כן חשוב להציג פקדים חסומים, כי חשוב שהמשתמש ידע שהאופציה קיימת במערכת, ואולי הוא יכול לעשות משהו כדי לאפשר אותה.
איי יאי יאי.
כל עוד אין *לו* משמעות.
יאללה קרוסלה וסוגרים עניין
אף פעם לא הרגשתי בנוח עם קרוסלות… אני מקבל סחרחורת וכל הילדים צוחקים עליי 🙂
עם מעט תמונות אפשר לעשות את זה, אבל כשיש הרבה – לרוב האנשים יקח כמה צעדים לפני שיבינו שהתמונות התחילו לחזור על עצמן. כמובן תלוי בתוכן תמונות ובמספרן. התמונות שבפוסט הן מאוד ייחודיות ובזה הכתבה הזאת די יוצאת דופן. נגיד בגלריות שהיו בזמן השריפה בכרמל, ובכלל בכתבות שמתארות נושא אחד ספציפי – התמונות די דומות.
לדעתי הבחץ הלבן בולט במידה זהה לחץ האפור (אולי אפילו בולט ממנו) ולכן, שוב אני מדגיש, לדעתי, נושא ההסוואה למרות שהוא נכון מאוד בהקשר, אינו מסביר לגמרי את המקרה הנ"ל.
לדעתי ישנן שתי סיבות נוספות שגורמות להקלדה על החץ הלא נכון:
1. צבע לבן נתפס אצלנו בתודעה כמשהו ריק, נקי וחלק. כמו בביטוי "לפתוח דף חדש", הדף החדש הנתפש במוחנו הוא לבן.
2. המלחמה רבת השנים בין הכתיבה מימין לשמאל והכתיבה משמאל לימין. הויכוח הזה רלוונטי בעוד הרבה תחומים ובטח שבתחום העיצוב. אולי אתה ניגש לחץ הימני כי כך אתה רגיל לעשות ברוב האתרים שאתה גולש בהם, שהם מן הסתם אתרים בשפות שנוהגות לכתוב משמאל לימין וזה כיוון הדפדוף ההגיוני בהן?
מצטער על הטעות בהקלדה במילה השניה…
הי אלי,
אני בכל זאת חולק עלייך בנושא הבולטות (צבע לבן לעומת צבע כהה על רקע בהיר..), אבל זה יכול להיות סובייקטיבי במידה מסוימת.
אני לא חושב שירדתי לסוף דעתך לגבי הסעיף הראשון. אתה מתכוון שתפסתי את החץ הלבן כ"ריק מתוכן" במובן של "לא מבצע שום פעולה"?
לגבי הסעיף השני אתה צודק לחלוטין. המוסכמות של אתרים לועזיים משפיעות מאוד על דפוסי השימוש באתרים בעברית, וכאן לסוגיית השפה הייתה השפעה כפולה: אני גם רגיל מאתרים לועזיים שחץ ימינה פירושו "קדימה", וגם כיוון הסריקה באתרים בעברית הוא מימין לשמאל, בהתאם לכיוון הכתב, ולכן חץ ימינה הוא הראשון שראיתי, ובאותה שנייה הוא תורגם אצלי כחץ ההתקדמות.
כשבוחנים את ״קשת הצבעים״ של החלונית, מגלים שהחץ הלבן יושב בפינה הקיצונית בהירה של הקשת, בלי הרבה אלמנטים עם צבע דומה, ולכן הוא נתפס כזניח ולא משתתף בממשק. החץ הכהה, לעומת זאת, יושב די במרכז הקשת ולכן נראה אולי יותר רלוונטי.
[…] או כמו הגלריות של ynet, המתמחות בהסוואת פקדים. […]