להלן השאלות המטרידות חוואי משתמש במהלך ההתקדמות שלו בקריירה, בסדר כרונולוגי:
1. מה זה חוויית משתמש?
ולאחר שהבין מה זה:
2. איפה אני לומד חוויית משתמש?
ולאחר שלמד (או שלא):
3. איך אני נכנס לתחום חוויית המשתמש?
ולאחר שנכנס:
4. איך אני לומד את זה באמת?
ולאחר שהתנסה קצת:
5. איך אני לומד את כל התחומים שלא יוצא לי להתעסק בהם, אבל אני עדיין חייב להכיר?
ולזה מתווסף בהדרגה, אך לעולם לא מחליף אותו לחלוטין:
6. איך אני לא שוכח את כל התחומים שכבר לא יוצא לי להתעסק בהם?
כמובן שאת כל זה מלוות שאלות מהותיות נוספות, כמו איך אני מסביר לסובביי מה זה חוויית משתמש, וכמובן האם בחורות אוהבות חוואי משתמש, וגם איך אני יכול להרוויח כסף מעיסוק בחוויית משתמש, ואז, די מהר, איך אני יכול להרוויח הרבה כסף מעיסוק בחוויית משתמש? שזה מתקשר לשאלה השנייה, אבל לא משנה. על השאלות האלה אני לא הולך לדבר, אותי יותר מעניינות השאלות ברשימה הראשונה (אלא אם אתם יודעים את התשובה לשאלה האחרונה, ואם כן אז צרו קשר).
את התשובה לשאלה הראשונה כנראה שאתם יודעים, לפחות בערך, אחרת לא הייתם כאן (בהזדמנות זו – שלום למי שנכנס לכאן בטעות כשחיפש משהו בגוגל. אני רואה בדיוק מה אתם מחפשים, והפוסט עם בר רפאלי זה כאן).
תשובה די ממצה לשאלה השנייה אפשר למצוא בעמווד הרלוונטי באתר UXI.
דיון יפה על השאלה השלישית התקיים גם הוא באתר UXI. נכון, התשובות שם מציעות דרך די ארוכה ולא פשוטה, אבל זה מה יש. אני לא מכיר שום נוסחת קסם, אבל אולי קטונתי ויש כאלה שמכירים.
זה משאיר אותנו עם שלוש שאלות, שכולן עוסקות בתכל'ס.
אבל לפני כן הרשו לי לצטט את עצמי. באחת הכתבות ב-UXI ניסיתי להבין מדוע מכונת ממכר ממתקים מאופיינת בדרך שנראית מנוגדת לאינטואיציה, והגעתי למסקנות מסוימות, ולא כולם חייבים להסכים איתן. אבל בסוף אמרתי את הדבר הבא בנושא העיסוק בתרגילים מחשבתיים מהסוג הזה:
…העיקרון […] הוא תרגיל מחשבתי מצוין בעיניי – גם למאפיינים ותיקים, אבל במיוחד לאנשים שנמצאים בתחילת דרכם ומחפשים לצבור ניסיון מגוון. נכון, אם תרשמו בקורות החיים "פברואר 2011 – הרהורים על ממשק של מכונת ממתקים משנות התשעים", כנראה שלא תזומנו לראיון; זה לא סוג הניסיון שיתן לכם שורה בקו"ח. אבל מה שהוא בטוח יעשה זה יהפוך אתכם למאפיינים טובים יותר.
באותה רוח, אחד הממשקולוגים המובילים בארץ אמר לי פעם שהוא מאמין שבשביל להפוך לאיש ממשקים טוב, צריך לעבוד על כמה שיותר בעיות, ושיהיו כמה שיותר מגוונות. ושיהיה ממי ללמוד במהלך העבודה הזו. תסכימו איתי ואיתו שזה נשמע הגיוני.
שתי הנקודות האלו, וגם שלושת השאלות שלא קיבלו מענה, בעצם מחפשות את אותו המקום: מאגר של בעיות UX איכותיות, מתחדשות ומגוונות, שמקיפות כמה שיותר תחומים, ושמאפשרות גם להתמודד איתן לבד וגם ללמוד מדעותיהם של אחרים.
בערך כשהגעתי לתובנה הזו, גיליתי את ux.stackexchange.com. בימים הראשונים הרגשתי פחות או יותר שזכיתי בלוטו הממשקולוגי. לא ראיתי עוד מקום ברשת שמספק כל-כך הרבה הזדמנויות ללמוד ולהכיר את המקצוע מבפנים. והעניין – מבחינתי לפחות – הוא ממש לא בזה שאפשר לבוא לשם ולחפש תשובות לשאלות ספציפיות שמעסיקות אתכם. לא כל דבר אפשר לנסח במילים, ולא תמיד יתקבלו תשובות מועילות. לא, העניין הוא לנסות לתת תשובות לשאלות של אחרים. אני מסתובב באתר כבר כמה חודשים טובים, ולא חושב שעבר יום מבלי שלמדתי משהו, והדברים הכי מועילים תמיד באו מהניסיון לענות, ולא מקריאה של תשובות של אחרים.
כמה שאלות שאהבתי במיוחד:
מה לעשות כשהאמונות התפלות של הלקוח מכתיבות את הממשק?
האם קווי מתאר ייחודיים של אייקונים עוזרים לסריקה? (אגב, מזה למדתי משהו שמעולם לא שמתי לב אליו לפני כן – שהאייקונים של אנרדיאיד יכולים להיות שקופים, ואלו של אייפון – לא).
האם כדאי לשים גרף של מחירי המוצר באתרי מסחר אלקטרוני?
מתי מכדאי להשתמש באייקונים,לעומת אייקונים ותוויות לעומת ותוויות בלבד?
ומשהו מהיום, שהזכיר לי לכתוב את הפוסט הזה – תופעה שראיתי כנראה מאות אלפי פעמים, אבל מעולם לא עצרתי לחשוב מדוע זה עובד ככה – למה כשבוחרים מילה בלחיצה כפולה, הרווח שאחרי המילה נבחר גם הוא?
בקיצור, קוראים לי ויטלי, ואני מכור קשות ל-ux.stackexchange, כפי שלא הייתי מכור לאף אתר בחיי. אני חושב שזה אחד הדברים היותר מועילים שאתם יכולים לעשות מבחינת ההתפתחות או לפחות מניעת החלודה המקצועית שלכם.
מומלץ גם ללכת לכנס UXI :). יש לזה את היתרון הבולט שזה בעברית, חוץ מהרצאות האורחים מחו"ל.
נ.ב.על קצה המזלג על האתר עצמו – אולי יצא לכם להיתקל במערכת StackOverflow – מקום העלייה לרגל של המתכנתים – המקום שפונים אליו בכל שאלה ספציפית. הפורום מתבסס על פלטפורמה לפורומים של שאלות ותשובות, שהצמיחה עשרות פורומים משובחים בנושאים שונים – החל בתחומי המחשוב השונים, דרך מדעים כמו מתמטיקה, פיזיקה, אסטרונומיה ושפות שונות, וכלה בפורומים כמו יהדות, בריאות וכושר, הורות, אמנות אחזקת האופנוע, וכמובן בישול בירה בתנאים ביתיים. כל הסיפור מנוהל ע"י הקהילה, ופועל בו מודל באמת מדהים בעיניי שמוודא ומעודד מעורבות חברתית, והשקעה גם בשאלות ותשובות וגם בטיפוח כל המערכת האקולוגית הקיימת בפורום. ובאופן כללי מדובר באחד האתרים עם האפיון הכי מושקע והכי יפה שיצא לי להיתקל בהם. גם הוא לא חף מבעיות, ואנחנו אפילו מצליחים לתקן אותן אחת-אחת, אבל מי כן?
הי ויטלי,
תודה רבה, הלינק לפורום של בישול הבירה עוזר לי מאוד 🙂
טוב נו, אני אציץ גם בדיונים באזור של ה-UX…
תראה, החלק הזה היה בפירוש בשבילך 🙂
אחד הפוסטים המרתקים שקראתי בחיי.
חזק.
אברהם, נראה לי שזה רק אומר שאתה צריך לקרוא בלוגים יותר טובים 😉
תודה!
יופי! אני רץ לשם 🙂
ובקשר לשאלה השלישית שהתשובה אליה היא דיון שאני התחלתי – אני דווקא לא חושב שמדובר בדרך ארוכה כל כך. אני מרגיש שבארבעה חודשים שעברו מאז ששאלתי את השאלה הזאת התקדמתי מ-א-ד בהכשרה (העצמית) שלי כחוואי משתמש, לא בגלל שזה קל, אלא בגלל שיש ה-מ-ו-ן מקורות ללמוד מהם ואנשים טובים שמוכנים לעזור.
תראה, כמו שאמרו לך גם שם – נקודת ההתחלה שלך הייתה מאוד טובה. מדי שבועיים בערך אני מקבל שאלות של "איך נכנסים לתחום" מאנשים שמעולם לא עסקו בשום צורה של מוצרים דיגיטליים – בוגרים אוניברסיטה טריים ללא ניסיון בכלל, או אנשים עם ניסיון לא רלוונטי לחלוטין. עבורם באמת מדובר בדרך ארוכה.
אז סוף סוף האמת על ההתמכרות שלך יוצאת לאור ולא רק נלחשת בחדרי חדרים….
תעשה טובה ותגדיר שלינקים יפתחו בחלון נפרד. אני מתחילה להיות חוואית מתוסכלת פה…:)
חכי עד שתראי את הקעקוע ux.stackexchange שעשיתי!
הלינקים – בעיקרון זה הגדרת ברירת מחדל אצלי, אולי משהו השתבש. מוזר.
מעולה !! אלפי תודות על הלינק ויטלי (:
בשמחה רבה. מקווה לראות אותך שם 🙂
Nice article, but I have noticed that generally Israelis are behind in this area. They still use Flash wherever they can, hopefully you are pointing them onto the right path.
Thanks
[…] אז בסוף לא דיווחתי על דינה. וגם לא הצלחתי להבין איך קיבלתי את ההודעה שהגבר מופיע בפוסטר של הרגליים – אבל כאמור זה היה לפני שנתיים, ואני בטוח שהממשק השתנה מאז לפחות חמש פעמים. אבל מצאתי שאלה יפה שאפשר לשים ב-ux.stackexchange. […]
[…] אחרים והיכולת לקיים דיון אמיתי על הפתרונות. פעם כתבתי פוסט מאוד נלהב על האתר. לצערי, לאחר תקופה של השתתפות מאוד אינטנסיבית כנראה […]
[…] המחשה נוספת אפשר להסתכל באתר האהוב עליי, UX.Stackexchange. ברגע מסוים החלטנו שבקשות אייקונים הן off-topic, […]