יש בארץ חוברת פרסום לשעונים יוקרתיים לגברים, שיוצאת פעם בחודש. כדי שהשעונים לא יתמזגו כולם אחד עם השני, בין עמודי פרסום השעונים מפרידות תמונות של בחורות, רכבים וספורטאים, ופה ושם משובצות גם כתבות. יכול להיות שנתקלתם בחוברת הזו או שראיתם אותה בדוכנים – רשום להם "בלייזר" על השער, למרות שלא מייד מבחינים בזה.
אחד השעונים שפורסמו בבלייזר בחודש שעבר עשה לי קצר במוח. הסתכלתי עליו, וידעתי שמשהו פה לא הגיוני, כי אני לא מבין מה השעה. מצד אחד, השעון מראה עשר ועשרה (כמו הרוב המוחלט של השעונים בפרסומות). מצד שני, מחוג הדקות בבירור מצביע על אפס. שזה בכלל לא מספר שאמור להופיע על השעון. ולא רק שהוא מופיע שם, אלא שאחריו מופיע עוד אפס, ואחר-כך יש אחת. אבל זה לא האחת היחידה, כי יש עוד אחת. כלומר, יש עוד אחת אחת. עכשיו, לפני האחת הראשונה יש משהו שנראה כמו החלק התחתון של אפס. אבל ממש לא נראה כמו 12. ואחרי האחת האחרונה יש משהו שנראה כמו 17 מעוות אם מסתכלים עליו מצד אחד, או כמו 4 אם מסתכלים עליו מצד שני. וחוץ מזה נראה שאין יותר ספרות על הצג.
כן, התיאור אולי קצת מבלבל. זה נראה ככה:
בהתחלה, מרוב אחדים ואפסים, חשבתי שזה סוג של שעון חנונים בינארי, אבל ההם בדרך כלל נראים ככה:
לידידה שלי יש כזה והיא אפילו מוכנה להיראות איתו בפומבי (היי ענת!). ובכל מקרה ה-17/4 הורס את התיאוריה של השעון הבינארי.
ומה מסתבר?
מסתבר שזה שעון מסדרת U-Boat, שהשם המסחרי שלו הוא במקרה U-1001. ולכן זה אך הגיוני להחליף את מספרי השעות בתצוגה בשם השעון.
בואו ננסה רגע להבין מה קורה פה מבחינה ממשקולוגית. אם נעשה מבחני משתמשים, נגלה די מהר שאין לאנשים שום צורך במספרים כדי לדעת מה השעה על-גבי שעון אנלוגי. לפחות אנשים שזה לא השעון האנלוגי הראשון שלהם, יודעים את זה פשוט על-פי מיקום המחוגים, בצירוף העובדה שידוע לנו אם אנחנו נמצאים בחלקו הראשון או השני של היום. לכן אפשר בכיף להשיק שעון ללא מספרים, ואכן יש לא מעט כאלה:
אחד המפורסמים הוא שעונו של מר וולף מספרות זולה – הוא מסתכל עליו בזמן שהוא אומר "זה במרחק של שלושים דקות מכאן. אני אהיה שם בעוד עשר". אח, איזה סרט.
את כל זה יצרני השעוני יודעים מצוין (אולי חוץ מהקטע של ספרות זולה – זה תלוי במידת הגיקיות שלהם). אז מישהו שם אמר "יופי, אם הם לא צריכים את המספרים, זה אחלה מקום לשים בו את שם השעון. והוא גם מורכב ממספרים, אז זה בכלל יראה טבעי". והשנייה שהוא אמר "טבעי" היא הרגע שבו הכל נדפק.
אם הייתי צריך לעשות הירארכיה של איכות חיוויים, היא הייתה נראית כך:
חיווי טוב (<—המקרה הטוב ביותר)
חיווי בינוני
חיווי גרוע
שום חיווי
חיווי שגוי לחלוטין
חיווי שגוי חלקית (<—המקרה הגרוע ביותר).
זה אולי נראה מנוגד לאינטואיציה, כי החיווי השגוי חלקית אמור להיות יותר טוב מחיווי השגוי לחלוטין. אבל לא. אם החיווי לעולם אינו קשור למציאות, אנחנו נלמד להתעלם ממנו, ונגיע למצב של "שום חיווי".
לעומת זאת, אם הוא נראה נכון בחלק מהמקרים, במיוחד כשמדובר במשהו שאנחנו מעבדים בצורה די אוטומטית, כמו שעון מחוגים, אז החלקים הנכונים שלו ייקלטו באופן לא-מודע, ויגרמו לנו לחשוב שכל החיווי הוא נכון, ואז תיווצר הסתירה בין החלקים הנכונים והשגויים שלו. מחיווי שגוי לחלוטין נלמד להתעלם. חיווי שגוי חלקית לא יאפשר לנו את זה, ויעבור את ההגנות שלנו. אילו השעון היה נקרא Z-ABCD, או אפילו U-9001, אני לא חושב שזה היה מזיק בצורה כזאת. אבל בגלל שה"אחת" הראשונה יושבת בדיוק במקום הנכון, וארבעה סמלים ברצף נראים כמו ספרות וגם נמצאים במקום בו יושבות הספרות תמיד, אנחנו מתחילים להתייחס לזה כאל צג רגיל של שעון, ומקבלים קצר במוח.
כן, יש הפרדת צבעים בין הלוגו לספרות/שנתות האמיתיות של השעון, כדי שלא נתבלבל. הם דאגו להפרדה ויזואלית (ליתר דיוק הם דאגו להבליט את שם השעון, וכתוצר לוואי של זה נוצרה הפרדה ויזואלית). ואללה יופי.
יש עדיין אנשים שהולכים עם שעון?
ברור, זו אחת הדרכים המובילות להאריך את חיי הסוללה של האייפון 🙂
שאלה במקום, האוכלוסייה שעונדת שעוני יד אמנם השתנתה אך שעון היד (וחנויות השעונים בפרט) ממש לא נעלמו מן חיינו.
במקום לענוד שעוני יד למען ידיעת השעה כיום עונדים אותם כפריט אפנתי ותו לא, חברי אשר עונד שעונים מגיל קטן כשאני שואל אותו מהי השעה הוא מוציא את הטלפון למרות שיש לו שעון יד, אבסורד במיטבו.
יפה מאוד! אני יכול להגיד לך שהדור הצעיר בכלל לא מכירים שעונים אנולוגיים, שמתי לב שהם תמיד מחפשים את המספרים (או מנסים לנחש איפה בערך הם נמצאים)
האמת שרוב חיי הסתובבתי עם שעון דיגיטלי, וכשעברתי לאנלוגי לקח לי המון זמן להתרגל. עד עכשיו לפעמים לוקח לי יותר זמן ממה שאני מוכן להודות.
אני חושבת שענת היא היחידה שמסתובבת עם השעון המופרך.
אגב, אחת מהנורות התקלקלה ולכן עכשיו חישובי השעה שלה הרבה יותר מסובכים.
אני מכירה מישהי (טלי) שמכירה עוד מישהו אחד שמסתובב עם שעון בינארי. אז אנחנו לפחות שניים!
הצחיק אותי מאוד הפוסט הזה
🙂
שמח שנהנית 🙂