אתמול עשיתי קצת ניקיון במחשב וכחלק מזה החלטתי להסיר את תוכנת Soluto. למי שלא מכיר, מדובר בחברה ישראלית שמייצרת את מה שהם קוראים לו anti-frustration software, ושחוויית המשתמש שעיצבו הכתה הרבה גלים כשהם השיקו לראשונה.
הדרך שלהם להלחם בתסכול היא לייעל את ביצועי המחשב ע"י זיהוי תוכנות מיותרות שמאטות, תוקעות או מקריסות אותו. לאחר שהתוכנות זוהו הם מסדרים לך אותן ברשימה שנראית בערך ככה (זה מה שהיה בגרסה הדסקטופית – בגרסה הוובית החדשה זה נראה קצת אחרת):
ומשם אתה בוחר את התוכנות שאתה רוצה להוריד מתהליך אתחול המחשב (או בכלל), והם מורידים לך אותן. זה בגדול.
ובכן, אתמול הגעתי למסקנה שאני די מצליח להשתלט על התוכנות שלי בעצמי והחלטתי להסיר את Soluto מהמחשב. ואז קיבלתי את המסך הזה.
תקראו את השורה השנייה. הסרת סולוטו תבטל את כל השיפורים שהם עשו למערכת שלך. כשראיתי את זה, התגובה הראשונה שלי הייתה ללכת ולכתוב פוסט מאוד מאוד עצבני (כן, אני איש אימתני, אני יודע). אתם מבינים, אני גדלתי בבאר-שבע, שזאת עיר דרומית חמה שקל לרכוש בה חברים. למעשה, קשה שלא לרכוש חברים, במיוחד אם יש לך איזה עסק קטן. הם ממש באים אליך לבד. הם עוזרים לך לשמור עליו, ומונעים הרבה תסכול (אבל לא באותה צורה כמו סולוטו). ואז, אם באיזשהו רגע אתה מחליט להפרד מהחברים שרכשת, הם אומרים לך כמה משפטים שמטרתם להזכיר לך איזה עסק יפה יש לך פה כרגע, ומסתיימים בדרך כלל ב"לא חבל?". ובדרך כלל אתה מגיע לתובנה שכן, חבל. ואתם נשארים חברים טובים. זה מודל עסקי באר-שבעי קלאסי, להצלחה בעסקים ובחברות.
אבל זה לא בדיוק המודל שהייתי מצפה לו מחברה חביבה ואנטי-תסכולית כמו סולוטו. ניסיתי למצוא דוגמאות דומות בעולם הממוחשב, שלא חסרים בו תהליכי שימור לקוחות. חלקם אפילו מפתיעים לטובה, אבל לא כולם. כמובן, יש את התהליך הידוע לשמצה של פייסבוק (בסוף הפוסט), אבל הם רק עושים לך ריגשי, הם לא באמת מאיימים באיזשהו נזק. אז חשבתי שדוגמא קרובה יותר תהיה תוכנת אנטיוירוס. נגיד שלחצת בפייסבוק על איזה לינק לא הכי היגייני ותפסת איזו תולעת. עובדה שהאנטיוירוס הנוכחי שלך (באם יש לך כזה) לא הצליח לחסום אותה, אז אתה מוריד אחד אחר, מריץ אותו וממגר אותה. אבל על האנטיוירוס הנוכחי שלך כבר שילמת (כן, בטח) והחדש הוא רק לתקופת ניסיון, אז אתה מחליט להסיר אותו – ואז הוא אומר לך "אחי, זוכר ת'תולעת? אם אתה מזדכה עליי, אני מחזיר לך אותה למחשב. לא חבל?". תסכימו איתי שזה נשמע די מקומם. אותו הדבר לגבי כל מיני תוכנות שיפור ביצועי המחשב, שכביכול מסדרות לך את כל ההגדרות בצורה הטובה ביותר. זה לא הגיוני שברגע שהחלטת להוריד אותה, היא תלך ותחזיר את כל ההגדרות לקדמותן.
וככל שחשבתי על זה יותר, כך הסיפור הזה היה נראה לי יותר מוזר ופחות סביר. קוד אתי או לא קוד אתי, קשה לי לדמיין את מנהל המוצר שאומר "המשתמש מסיר אותנו? ניכנס בו!" (ואת המחלקה המשפטית שמאשרת את זה). אז התחלתי לנסות להבין מה באמת רשום שם. אני חושב שבסוף הבנתי.
כשאתה מתקין את סולוטו, אתה מקבל את רשימת התוכנות שעולות בזמן אתחול המחשב, עם המלצות על מה לעשות לגבי כל אחת. אתה יכול להסיר אותן מהרשימה לחלוטין, אתה יכול גם להגיד להן לחכות עד שהמחשב יעלה ואז להיטען ברגע שיש דקה פנויה. בכל רגע אתה יכול לחזור לחזור לממשק של סולוטו ולשנות את ההגדרות האלו. בעצם סולוטו לא באמת מסירה אותן מהרשימה, היא פשוט משגיחה על תהליך אתחול המחשב בזמן אמת ומשמשת כסוג של סדרן, לפי ההעדפות שהגדרת – כשמגיע תורה ה"טבעי" של התוכנה להיטען, היא אומרת לה "חכי, את לא עולה עכשיו". כשהמשתמש מסיר את התוכנה, הוא פשוט מוותר על הסדרן הזה. זה לא שהם עושים שיפורים במחשב ואז מחזירים את ההגדרות הגרועות, הם פשוט מפסיקים לחסום את הפעולות המתסכלות, וזאת הייתה כוונת המשפט הזה.
זה כבר הרבה יותר הגיוני. כשאתה מנסה להוריד אנטיוירוס, הוא תמיד יגיד לך "מעכשיו אתה לא מוגן". מעבר לחוויית המשתמש, ייתכן שהוא מחויב משפטית להגיד את זה. אבל אנטיוירוס נתפס כתוכנה שפועלת כל הזמן ומנטרת את מה שקורה במחשב, בעוד שמשפרי ביצועים למיניהם נתפסים כתוכנות שרצות בהתחלה, מסדרות לך את הכל, ואז יושבות בשקט ומתבטלות להן בצד. סולוטו כן פועלת כל הזמן, אבל אין לזה כל ביטוי של ממש מעבר לאייקון שיושב למטה ולא מראה שום סימני חיים.
פסקה אחת על עסקי הדפוס. דפוס זה לא תחום שאני מבין בו משהו. עד עכשיו ההתקשרות שלי עם בתי דפוס הסתכמה בזה שהייתי אוסף משם את ארגזי החוברות של נטקראפט אקדמי, על תקן הגבר היחיד במשרד שלא אכפת לו ללכת רבע שעה בחום המסריח של רח' בן-גוריון (ר"ג-ב"ב) ולסחוב בחזרה ארגז כבד (כבד, רוית!). שלשום קיבלתי הצעת מחיר על איזו חוברת שהייתי צריך להדפיס ונכנסתי להלם קל כשראיתי שהכריכה תהיה בעובי של 250 גרם. עד אותו רגע חשבתי על עובי כעל משהו שמתבטא בסנטימטרים או מילמטרים, לא בגרמים. כמובן שרשמתי על זה בפייסבוק ומאז הרבה נשמות טובות ומשכילות ממני הסבירו לי אונליין ואופליין שככה מודדים עובי של נייר. מסתבר. משם, כמו גיקים טובים, התדרדרנו לדיון על מודלים מנטליים, שזה אחד המושגים הבסיסיים בממשקולוגיה.
על קצה המזלג, מודל מנטלי הוא הדרך שבה מישהו תופס את המבנה או את עקרון הפעולה של משהו. למפתחי המוצרים יש מודל מנטלי מאוד טכני, מפורט ומדויק של המוצר שלהם. למשל, אופן הפעולה המדויק של מנוע הבעירה הפנימית, או במקרה בית הדפוס – הדרך המקובלת בתעשייה להעריך ולבטא את איכות הנייר. לעומת זאת, למשתמשים יש מודל פשטני וכללי יותר של המוצר. למשל, ששמים דלק בטנק, מסובבים את המפתח והמנוע פועל. או, נגיד, שעובי מודדים בסרגל ולא במשקל.
חוואי משתמשים כמוני משקיעים הרבה מאמצים בלגשר על הפער שבין המודל המנטלי של מפתח המוצר והמודל המנטלי של המשתמש. אני חושב שהבעיה עם ההודעה של סולוטו וההתרעמות שהיא יצרה אצלי נובעת בדיוק מהפער הזה. מי שכתב אותה התכוון להגיד שבהסרת התוכנה אני מוותר על השירות שהיא מבצעת עבורי, שזה מאוד הגיוני ובעצם יהיה די מוזר לצפות למשהו אחר. אבל מי שקרא אותה (אני) לא תפס את סולוטו בתור שירות שהוא מקבל על בסיס קבוע, אלא כשירות שהוא קיבל בעבר באופן חד-פעמי, ולכן זה נתפס אצלו בערך כמו אינסטלטור שאמרת לו שבעתיד אתה מתכוון להשתמש במישהו אחר, והוא אומר "אם כך, אני בא אליך הביתה וסותם לך בחזרה את האסלה". שזה דווקא כן נשמע כמו משהו שיכול היה לקרות בבאר-שבע. רק ששם לא אומרים "אם כך", אומרים "וואללה".
שלום ויטלי,
קריאה של ההודעה לא נראתה לי מעוררת תרעומת דווקא
אבל מכיוון אחר:
תוכנות לשיפור ביצועים מבצעות כל מיני שינויים ברמת מערכת ההפעלה. ייתכן שהשינויים האלו יוצרים נזק במקום אחר. כל זמן שהתוכנה מותקנת – אפשר לעשות undo. ברגע שאתה מסיר את התוכנה – כבר אי אפשר לעשות יותר undo ואנשים עלולים להיתקע עם בעיות שהם מגלים לאחר הסרת התוכנה. אז הדבר ההגיוני יהיה להחזיר את המצב לקדמותו.
ואל תשכח שיש אנשים שיסירו את התוכנה כי הם מרגישים שהיא עושה יותר נזק מתועלת – אז בשבילם ההודעה אומרת "קודם כל תהיה רגוע, אם גרמנו נזק – הכל יחזור לקדמותו, חוץ מזה, אולי תתן לנו עוד סיכוי?"
הי לביא,
אתה מדבר מנקודת המבט של משתמש מתקדם (מאוד). זה לא יכול שלא להשפיע על איך שאתה רואה את ההודעה. רוב רובם של המשתמשים לא יעלו על דעתם שתוכנת שיפור ביצועים עושה להם נזק במחשב – לפחות כל עוד לא מדובר בתוכנה מזיקה שמתחבאת שם. את המידע שאתה מתאר אפשר לשים במסכי העזרה של התוכנה, אבל ההודעה הזו פונה לכולם, ואני הייתי מהמר שהיא לא נתפסת כמשהו חיובי אצל הרוב המכריע של המשתמשים. ובכל מקרה – זה עניין של ניסוח. אם ההודעה הייתה מנוסחת עם המסר "אל תדאגו, נשאיר הכל כמו שזה היה כשהגענו", שזה המצב שאתה מתאר, זה היה שונה.
סולוטו זה דיי קקה. תשתמש ב autoruns של sysinternals. הוא עושה בדיוק מה שאתה מתאר. מסיר את הדברים שאתה לא רוצה לצמיתות ולא מחזיר אותם אחר כך.
מאד לא סביר שהתוכנה הזו עושה את השהיית ההפעלה. מערכת ההפעלה עושה את זה, והם רק מסמנים תוכנות להפעלה מאוחרת כזו. הסימון הזה הוא ברמת מערכת ההפעלה, וכדי לבטל אותו הם צריכים לעשות משהו.
כך שבהחלט ההודעה שלהם מצדיקה גינוי בכל פה.
הי רון,
כן, זה מה שהתכוונתי. נראה לי 🙂
כרגיל ויטלי, כתוב נהדר!
אפשר להוסיף שלב ביניים : "צפה ברשימת השינויים שייעשו אם תבחר להוריד את התוכנה" (כמובן מנוסח פשוט וקצר יותר) ורק אחר כך להחליט אם כדאי. מפחית דאגה שמא לא חשבת על משהו או לא הבנת את מידת הנזק הצפוי.
תודה הדר! 🙂
נשמע לי כמו רעיון מעולה.
כל כך מהנה לקרוא את הפוסטים שלך… אתה פשוט גדול 🙂
טוב לראות אותך כאן! אנחנו צריכים לעשות הרבה catching up, אגב. תתחילי להגיע לכנסים! 🙂
כיף לקרוא 🙂
תודה אוריאל 🙂
איזה תענוג. פוסט מצוין בעיני.
להשתמש במודל מנטלי של פרוטקשן כהתייחסות לתוכנות מסוימות באינטרנט זה לגמרי התאמה מלאה.
(ודווקא אין לי בהקשר זה שום מילה רעה על סולוטו)
מחכה לפוסט הבא!
תודה רבה עמית!
(גם אני מחכה לפוסט הבא…)
שלום ויטלי וכולם- כאן רועי מסולוטו.
אני חייב להתחיל ולומר שנעלבתי קשות מכך שאתה מכנה את המנטליות שלנו "באר-שבעית". כל מי שמחפש קצת מידע עלינו בגוגל מגלה מייד שחלקנו הגדול נתנייתים, ולכן מעתה אמור "מנטליות נתנייתית". אנחנו הנתנייתים לא אוהבים שמערבבים אותנו עם הדרומיים…
ועכשיו לעניין שהעלית, כמה נקודות:
1. הסיבה שראית את ההודעה הזו היא שיש לך גרסה ישנה למדי של התכנה. משתמשים חדשים מזה זמן רב לא רואים אותה. אני עונה מזווית חוויית המשתמש ולא מהזווית העניינית של האם אנחנו צריכים להחזיר את השינויים או לא, זה יטופל מיד.
2. מבחינה עניינית, חלק גדול מהשינויים שאנשים עושים לבוט שלהם מבוסס על השהיות. בניגוד למה שהמגיב רון סי כתב, זו יכולת של תכנת סולוטו שאינה קיימת במערכת ההפעלה, ולכן אין שום אפשרות להשאיר את התכנות במצב הזה לאחר הסרת סולוטו. מסיבות אלו ואחרות, ולמען הפשטות, העדפנו להחזיר הכל לקדמותו בהסרה. הסיבה למשפט שראית לא הייתה מנטליות נתנייתית, אלא תקשור האמת הפשוטה. נכון שיכולנו להסביר שיש תכנות כאלה ותכנות כאלה, ושאת אלה אנחנו חייבים להחזיר ואת אלה לא, וכו' וכו', אבל אנחנו מאמינים בפתרונות פשוטים ומסרים פשוטים. אצל הרוב המוחץ של האנשים לא מתעוררת תגובה אמוציונלית למסך הזה כמו זו שהתעוררה אצלך (אנחנו עושים בדיקות שימושיות וסוקרים משתמשים לעתים קרובות).
3. עוד מבחינה עניינית, לגבי השימוש בכלים אחרים כמו autoruns/msconfig כדי להסיר תכנות מהבוט, חשוב להבין שחלק גדול מהתכנות המוסרות מחזירות את עצמן לבוט כל פעם שהן רצות. סולוטו שומרת על הבחירה שלך ומסירה את התכנות האלו כשהן חוזרות, בעוד שאם אתה מטפל בזה לבד אתה צריך מדי פעם לבצע פעולה ידנית ולהסיר אותן. אני רק מציין את זה כדי שיהיה ברור שזה לא שסולוטו מסיימת את תפקודה ברגע שהסרת תכנה, אלא שמשם מתחיל תהליך שמירה אקטיבי על הבחירה שלך.
4. נקודה עניינית אחרונה – הסולוטו שאתה מכיר כבר מזמן לא רלוונטית. פעם היינו תכנה לקיצור הבוט. מאז דצמבר השירות שלנו הוא שירות וובי בו אתה יכול לבצע תמיכה תכנית בעצמך ובאחרים, ולעשות כל כך הרבה יותר מלקצר את הבוט. כאיש חווית משתמש, אני ממליץ לך להעיף מבט בסולוטו המודרנית, הוובית, ולא בזו שמלפני שנה וחצי…
סליחה על החפירה, מקווה ששפכתי קצת אור. ואני רוצה להתנצל בפני הבאר שבעים באשר הם – זה שאתם פחות טובים מנתנייתים לא אומר שאתם לחלוטין לא טובים. תמיד של החולונים לצחוק עליהם.
אם יש שאלות או הערות נוספות אני נמצא ב [email protected]
רועי
הי רועי, תודה על התגובה המפורטת!
קודם כל, כדאי לציין שרק גדלתי בבאר-שבע, ולמעשה עכשיו אני גם נתנייתי. ומאחר ואני גר כאן, אבל מדי פעם מגיע גם לשם, אני אמנע מהשוואה מפורטת של שתי הערים, כי אני לא רואה דרך בטוחה לצאת מזה 🙂
לגבי עדכניות הגרסה – יכול להיות. נראה לי שהורדתי אותה רק לפני כמה חודשים, אבל לפני שנתיים כבר התקנתי אותה פעם אחת, ואני לא זוכר אם עשיתי דברים קיצוניים למחשב שלי מאז, אז יכול להיות שאלה שאריות של אותה גרסה ישנה.
אני חושב שההסבר שלך בגדול מאשר את מה שהבנתי לגבי זה שסולוטו היא שירות שפועל קבוע ולא משהו חד-פעמי. הפער הזה בהבנה יצר את התגובה האמוציונאלית להודעה שלכם. אני כמובן לא ערכתי סקרים ובדיקות משתמשים בנושא, אז קטונתי מלדעת איך אחרים יגיבו לזה – אבל לדעתי אפשר היה להישאר עם מסר שהוא עדיין פשוט אבל אינו מעורר אנטגוניזם. כמו למשל לנצל את המשפט הראשון על זה שסולוטו עוזרת לשמור על המחשב – ולהגיד שאחרי ההסרה היא כבר לא תוכל לעשות את זה, ולתת קישור להסבר יותר מעמיק למי שרוצה.
את הגרסה הוובית ראיתי ושיחקתי איתה קצת, בעיקר כדי לקבל רושם, לא שימוש רציני. זה מאוד מגניב ומרשים ורואים שהשקעתם בזה המון עבודה. אבל אני חושב שהבשורה הגדולה שלכם הייתה בגרסה הדסקטופית, לפחות מבחינת UX. באתר זה מרשים ויפה אבל לא פורץ דרך. לעומת זאת, בדסקטופ הדברים שעשיתם השאירו אנשים פעורי פה, כי מעטים מאוד ראו דברים כאלה בדסקטופ לפני כן – וגם לא הרבה דברים דומים מאז. אני חושב ששמכם עולה בכל דיון על WPF לעומת Winforms, ולמעשה זאת גם הסיבה שהתקנתי את סולוטו במקור. זה היה בשביל הממשק, לא בשביל השירות (צר לי 🙂 ).
תודה על ההתייחסות 🙂
[…] ונורא קשה לו להתנתק ולראות את התמונה הראשונה – וזה בדיוק מה שהמקצוע דורש. לרוב זה בא לידי ביטוי במה שנקרא מודל מנטאלי – שכתבתי עליהם בעבר. […]