כפי שכתבתי לפני קצת יותר משנה, אני מאוד אוהב את שירות המוזיקה grooveshark. אבל עד לא מזמן, לא יצא לי להשתמש בשירות הרדיו המקוון שלהם, אלא תמיד הייתי מחפש את השירים או האמנים המעניינים אותי. אני גם יודע להגיד מדוע זה קרה. כשגיליתי את גרובשארק לראשונה, הרדיו היה בתשלום, ולכן התרגלתי להתעלם מהאופציה הזו. בשלב מסוים הם הפכו אותו לחינמי, אבל או שהם לא טרחו לספר על זה למשתמשים, או שהצורה שבה עשו את זה לא הייתה מספיק בולטת. בכל אופן, לפני כמה חודשים חבר סיפר שהרדיו הפך לחינמי, והתחלתי להשתמש בו. אבל הייתי צריך לעבור כמה מכשולים בדרך.
כשהפעלתי את הרדיו ובחרתי תחנה, ראיתי משהו שנראה בערך ככה:
הצורה שפירשתי את זה הייתה שבתחנה הנוכחית יש רק שני שירים. לדעתי קשה לפרש את זה בדרך אחרת, מה גם שליד שם התחנה (פינה ימנית עליונה) רשום בבירור "2 שירים".
אמרתי שאולי נפלתי על תחנה לא מוצלחת והחלפתי תחנה. גם בה היו שני שירים. ניסיתי את שאר האופציות והמצב היה זהה בכולן. התחלתי לחשוש שהרדיו לא באמת הפך לחינמי, אלא שהם נותנים רק דוגמית ועל השירות האמיתי כן צריך לשלם. בעודי מהרהר בעוולות הקפיטליזם, הסתיים לו השיר הראשון בתחנה שעצרתי עליה, ופתאום נוסף שיר שלישי לרשימה. וכשהסתיים השיר השני, נוסף עוד שיר, וכך הלאה.
מסתבר שאתה תמיד יכול לראות שיר אחד קדימה, והשירים כל הזמן נוספים לסוף הרשימה.
נדמיין לרגע שאבי טולדנו עוסק בממשקולוגיה ונשאל "למה ככה?"
קודם כל – למה להציג רק שני שירים?
אני יכול לחשוב על כמה סיבות. דבר ראשון, ברדיו האמיתי לא המאזינים לא מכירים מראש את הפלייליסט. כמו בכל פעם שהעולם הדיגיטלי מעתיק תופעה מהעולם הפיזי, כדאי לשאול האם בהעתקת התכונה הזו אנחנו כופים על עצמנו שלא לצורך גם את המגבלות של העולם האמיתי, או שמא מדובר ביתרון. זאת שאלה מעניינת שאולי אצליח לענות עליה חלקית בהמשך, אבל דבר אחד בטוח – אם אנחנו מנסים לשחזר את החוויה של הרדיו הרגיל, הפלייליסט לא צריך להיות גלוי. לטוב או לרע, זה חלק מהחוויה, ובלעדיו "זה לא יהיה אותו דבר".
דבר שני, אם אני אתחבר לתחנת רדיו ואראה מייד את הפלייליסט, אני אתפתה לעבור עליו. אולי אזהה שירים שאני אוהב, וארצה לדלג אליהם ישירות, אולי אזהה שירים שאני לא אוהב, וארצה להסיר אותם מהרשימה. בכל מקרה, ייתכן מאוד שארצה לערוך את הפלייליסט במידה מסוימת. אוקיי, ומה רע בזה? פשוט מאוד – לרוב, הרדיו המקוון משמש כמוזיקת רקע לאנשים שעוסקים במשהו אחר. נדיר המצב שבו אנשים מתחברים לרדיו המקוון כדי לשבת מול המסך ולבהות בפלייליסט המתנגן. וההתעסקות הזאת עם הפלייליסט מאוד מסיחה את הדעת וגורמת לנו לעזוב את מה שעשינו ולהקדיש תשומת לב לטיפול במוסיקה.
אפשר להגיד שאם גרובשארק מסיחה את דעתי מהעבודה, אז זה בעיה שלי ושל מקום העבודה אבל לא של גרובשארק. אני לא חושב שזה נכון. אם הרדיו של גרובשארק נועד לספק מוסיקת רקע, אז הוא צריך לדרוש ולעודד כמה שפחות התעסקות, אחרת הוא יהיה רדיו פחות טוב. אם ברצוני לערוך פלייליסטים, לגרובשארק יש גם אופציה כזו, ושם יש לי את כל הפונקציונאליות הנדרשת.
הסיבה השלישית היא פשוט התוספת המיותרת במורכבות המערכת. לטעון מלא שירים מראש מגביר את העומס על השרתים. אם אני מציג את הפלייליסט – כמה שירים עליי לכלול בו? תיאורטית הפלייליסט הוא אינסופי. לטעון מאה שירים קדימה? לטעון אינסוף שירים בגלילה אינסופית? אני אישית לא חובב של Endless scrolling, אבל זה מאוד סובייקטיבי, ובהחלט מדובר בפתרון לגיטימי במקומות מסוימים. אבל לא זכור לי מקום שזה משתלב עם עריכת התכנים וסידורם מחדש. כמו כן, הוא לא כל כך עובד לרוחב, בעיקר לגובה.
אוקיי, הבנו למה לא להציג יותר משני שירים. ומה עם השאלה ההפוכה – למה לא שיר אחד בכל פעם, כמו שזה באמת עובד ברדיו?
כאן התשובה היא יותר ברורה בעיניי. חוסר השליטה המוחלט בפלייליסט הוא בפירוש מגבלה של העולם האמיתי שאני לא רוצה לייבא. לפתוח אותו לעריכה זה אולי יותר מדי, אבל אם המאזין לא מעוניין בשיר הנוכחי, אני כן רוצה לאפשר לו לעבור לשיר הבא. ובמקרה כזה צריך שהשיר כבר יהיה טעון כדי שהוא לא יצטרך להמתין לתחילת ההשמעה. נכון, אני יכול לטעון את השיר מאחורי הקלעים מבלי להציג אותו, אבל חשוב שגם המשתמש יידע שהוא יכול לדלג על השיר.
אז מה עושים? אני הייתי מציג חיווי גנרי של שיר, שאינו כולל את פרטי השיר אלא רק מסמן שיש שם משהו. התיבות השחורות הריקות האלה שרואים בצילומי המסך הן החיווי של גרובשארק לזה שאין שירים. כשמרוקנים את הפלייליסט, או כשמבקשים לנגן שיר אחד בלבד, אזור הפלייליסט מתמלא בתיבות כאלה. אני הייתי עושה משהו בסגנון הזה:
בנוסף, חייבים להוריד את ההתייחסויות לכמות השירים – "4 שירים" בפינה הימנית העליונה, ו"שיר 2 מתוך 4" בתוך תיבת השיר. זה חסר משמעות ברדיו, וזה מוצג (ומאוד מטעה!) מסיבה אחת בלבד: הרדיו מולבש על תשתית שנועדה להצגת רשימות סופיות – פלייליסטים או תוצאות חיפוש. התשתית היא גנרית, כלומר טיפשה. עם כל שיר נוסף היא מחשבת מחדש ומעדכנת את המספר "מתוך X" בכל שיר ושיר ברשימה.
נ.ב. זה הפוסט ה-100 בבלוג הזה. הבלוג הוא בן שנה וחודשיים, כלומר מדובר בכמעט שני פוסטים לשבוע. זה הספק שדי הפתיע אותי (ביטוי שספאמרים משתמשים בו כדי לתאר את מה שהם עושים: "במה אני עוסק? אני שולח הצעות מסחריות בהספק מפתיע"), ובאופן כללי אני די אוהב את מה שקורה פה. תודה לכם :).
happy anniversary 🙂
ואתה בהחלט יכול לחגוג עם אחלה פוסט! אהבתי את הפתרון שלך, הרבה יותר מוצלח מפשוט להציג רשימה ריקה..
תודה רבה 🙂
לא, תודה לך!
נהנה מכל פוסט ופוסט. המשך ב"אטרף" הזה של 2 פוסטים לשבוע! 🙂
I'll do my best 🙂
מזל טוב
תודה יצחק!
thnx!
כל פוסט מלמיליאן!
מזל טוב!
(אתה בטח יודע למה ככה מאוחר :))
נקודה אחת שלא התייחסת אליה, שלדעתי מהותית להבנת המודל – אין פלייליסט קבוע מראש, באמת יש לך שני שירים בפלייליסט _והכל פתוח_.
זה ממש לא כמו רדיו אמיתי, ואין כאן העתקה של העולם האמיתי.
אתה יכול לסמן "אוהב/לא אוהב" שיר מסויים וגרובשרק יידע להתיחס בהעדפה שלך כשהוא יביא את השירים הבאים. וזה לא "התעסקות" עם הפלייליסט – הרי אם יהיה פתאום שיר שאתה לא אוהב אתה בכל מקרה תעבור לדפדפן כדי להעביר לשיר הבא, במקום זה פשוט לחץ על הפרצוף העצוב. גם תקפוץ שיר וגם תלמד את גרובשרק משהו על עצמך. 🙂
למען האמת, לדעתי, השימוש הנכון ברדיו הוא בחירת כמה שירים מראש ואז להדליק את הרדיו. אבל אולי זה עניין של הרגל (זה גם מה שהיה עד לא מזמן, ז'אנרים זה משהו חדש).
אני לא יכול להדגיש עד כמה האפשרות "להתערב" זה פיצ'ר מצויין ובערך הסיבה היחידה שאני משלם 6 דולר בחודש (טוב, זה והעובדה שהמחשב שלי ממש לא אוהב פלאש…:()
אלי
נ.ב. ואם כבר גרובשרק, תריץ חיפוש על Ronald Jenkees – הבחור לא רע בכלל. מוסיקת רקע טובה.
לדוגמית, מהרפרטואר היותר קצבי שלו:
http://chedonline.com/eccentric-guy-is-straight-murder-on-the-keyboard
תודה 🙂
אני לא הכרתי את המצב ללא ז'אנרים, ומעולם לא קישרתי בין השירים שהקשבתי להם לשירים שהרדיו מציע לי. אם באמת קיים ביניהם קשר, העובדה שזה ברור רק למי שמכיר את הגרסה הישנה זו חתיכת פאשלה של גרובשארק. פותרים את זה ע"י הוספת עוד אופציה בתפריט – לא רק "טען תחנה" ו-"כבה רדיו" אלא גם "ע"פ שירים נוכחיים" או "ע"פ הפרופיל שלך" – שזו האופציה הדפולטיבית (מקביל להדלקה פשוטה של הרדיו היום).
הייתי נזהר לקבוע ש"אין כאן העתקה של העולם האמיתי". באופן כללי, כתחום עשייה באינטרנט, הרדיו הוא העתקה של הרדיו האמיתי. יותר מזה, בכלל קיימות מעט מאוד אפליקציות שאינן מועתקות מהעולם האמיתי, כל עוד לא נכנסים לתחום של ניהול העולם הדיגיטלי עצמו – קינפוגים, תכנות וכו'.
נבדוק את רונאלד היום, תודה על הטיפ 🙂