יש לי את הגלקסי S2 שלי קצת פחות משנה. ויש לו שעון מעורר. אני לא פותח את השעון הרבה – לרוב הוא פועל ע"פ אותה תוכנית, ואין לי צורך לשנות אותה. אבל מדי פעם אני כן נכנס ומשנה משהו באופן חד-פעמי. נגיד שזה קורה פעם בשבועיים. ביום שלמחרת אני צריך להיכנס שוב ולהחזיר אותו לתוכנית השבועית, אז כל שינוי כזה פירושו שתי כניסות לאפליקציה. אז אפשר להגיד שאני משתמש בה בממוצע פעם בשבוע למשך כמעט שנה. אני תמיד עושה את אותה הפעולה – הגדרת היום והשעה. ואני תמיד עושה אותה לא נכון. לא חושב שהייתה פעם אחת שהצלחתי לעשות את זה מהפעם הראשונה. הגדרת השעה היא בסדר גמור, הבעיה היא עם הגדרת הימים.
זה מסך הגדרת ימי פעילות השעון המעורר. נסו להבין באיזה ימים השעון מתוכנן לפעול כרגע.
תרימו יד כל מי שחושב שהוא פועל בימים א', ב', ו-ד'. תודה, אפשר להוריד.
עכשיו שירים יד כל מי שחושב שהוא פועל בימים ג',ה', ו' ובשבת. תודה.
כפי שראה כל מי שיש לו מצלמת מעקב בבתיהם של כל קוראי הבלוג, רוב האנשים הבינו שהשעון מופעל לימים ג', ה', ו' ושבת.
לצערי, אותם אנשים טעו. זאת בדיוק הטעות שאני עושה על בסיס שבועי כבר קרוב לשנה.
המסך הראשון בתהליך הגדרת התוכנית, זה שמגדירים בו את השעה – וזה שקודם למסך מעלה – נראה כך:
אילו הייתי עורך את ההצבעה כאן, היינו מקבלים תוצאות חד משמעיות – כולם היו אומרים שהימים הפעילים הם א', ב', ו-ד'. והם היו צודקים.
הדבר המצחיק הוא שגם הטעות וגם ההבנה הנכונה נובעים מיישומו של אותו עיקרון ממשקולוגי בסיסי, אלא שבאחד המקרים הוא מיושם בצורה אוטומטית, בהתעלמות עיוורת מההקשר.
העיקרון אומר את הדבר הבא: הפריט הפעיל הוא זה ששונה מהאחרים.
זה נשמע טוב ויפה, אבל הסיפור מסתבך כשמבינים שיש כאן שלושה מצבים אפשריים – פריט פעיל אחד מתוך כמה, אחד מתוך זוג, או כמה מתוך כמה.
כשיש לנו פריט פעיל אחד מתוך כמה שאינם פעילים, חיינו די קלים. פשוט נותנים לו צבע אחד, ולכל הפריטים הכבויים – צבע אחר. את הפוסט הזה אני כותב בתוכנת Windows Live Essentials, וב-Ribbon שלה אני רואה למשל את החלק הבא:
ואני יודע שכל הפריטים הכתומים הם הפעילים, והפריטים הכחלחלים הם החלופות שאינן פעילות כרגע.
כשיש לנו פריט פעיל אחד מתוך שניים, חיינו כבר לא כל-כך קלים, כי אין לנו בסיס טוב להשוואה. שני הפריטים שונים זה מזה – אבל מי מהם פעיל כרגע? בנקודה הזו נופלים אינסוף אתרים ואפליקצית מובייל. איזה מן הטאבים פעיל כרגע בקובייה הזו באתר One (שכידוע מספק ממשק להתעשרות מהירה)?
במקרים כאלה עושים שני דברים. הראשון הוא לחבר את הפריט הפעיל לאזור הנשלט על-ידו (נגיד תוכן הטאב) – באמצעות צבע הרקע (yad2 – שימו לב שכאן עשו את זה אפילו בשתי רמות: הטאב האפור-כהה הגדול, והטאב הלבן בתוכו. באופן כללי טאבים בתוך טאבים זה די גועל נפש, אבל אם כבר לעשות את זה, אז הם עשו את זה די טוב).
– או באמצעות קו המתאר (אייבורי מחשבים)
– או אפילו בקו אופקי קטן שאינו באמת מחבר את הטאב לתוכן, אלא רק ממחיש את הקשר בין הטאב הפעיל לטאב הלא-פעיל (Play.google).
הדבר השני הוא להשתמש במשהו שכן נותן בסיס להשוואה – כלומר לקרב את הטאב הלא-פעיל לצבע הרקע הכללי של האתר או האפליקציה. הדוגמא הקודמת משתמשת בזה, ודוגמא נוספת היא ג'ימייל. אמנם כאן ממש לא מדובר בשני פריטים בלבד, אבל העיקרון נשאר זהה (ודחילק, אתם יודעים כמה קשה למצוא משהו ספציפי עם רק שני טאבים בימינו? ואני מבזבז את השבת שלי על זה!)
הטריק האחרון הזה מספק מענה גם למקרה המורכב ביותר – כשיש לנו מספר לא ידוע של פריטים פעילים. שזה בדיוק המקרה של השעון המעורר. המשתמש יכול לבחור אפס עד שבעה ימים מהשבעה האפשריים. במידה ויבחר אפס, הוא יקבל הודעת שגיאה, אבל מבחינת בחירת הפריטים עצמה זה אפשרי. איך אני ממחיש בצורה ברורה מהם שלושה פריטים פעילים מתוך סך של שבעה? ע"י שימוש בצבע הרקע.
זה בדיוק מה שעשו במסך השני, ועשו את זה טוב.
הימים הפעילים הם בעלי ניגודיות גבוהה עם צבע הרקע, והימים הכבויים בולטים מספיק כדי שלא נפספס אותם, אבל האפור שלהם קרוב יותר גם לרקע השחור וגם לאפור הניטראלי ה"טכני" של הקוים המפרידים.
וזה גם בדיוק מה שעשו במסך הראשון, אבל הפעם זה הפיל אותם
במסך הקודם הימים אינם לחיצים והם מספקים חיווי בלבד. מה שלחיץ הוא כל השורה, והלחיצה עליה מביאה למסך הזה. כאן הימים כבר כן צריכים להיות לחיצים, לכן הם הוגדלו, נפרסו לרוחב כל המסך, וקיבלו רקע בשביל להשיג מראה "כפתורי" יותר.
הימים הפעילים – S,M,W – נשארו בהירים ובניגודיות גבוהה עם הרקע השחור הכללי. אבל זה אומר שכדי למנוע מהם כעת להתמזג עם רקע הכפתור שעליו הם יושבים, הוא צריך להיות כהה – כלומר, קרוב לרקע הכללי. כנ"ל הימים הלא-פעילים – האותיות נותרו קרובות יותר לרקע הכללי, מה שהכריח את המעצב לתת להם כפתורים בהירים – ומאוד בולטים. לא יודע מה איתכם, אבל אני ממש רואה מולי את המאזניים האלה, כשעל כף אחת מונחות האותיות ועל הכף השנייה – הרקעים שלהם. בשנייה שהימים הלא-פעילים קיבלו רקע בהיר, המאזניים הוטו והרקעים קיבלו את כל המשקל במסך. כעת השיפוט המיידי נעשה על-פי צבע הכפתור, ושכחנו לחלוטין שצבע האות על הכפתור הוא זה שנשא את המשמעות עד עכשיו. על פי בדיוק אותו ההגיון שעזר לנו במסך הקודם, הכפתור הבולט יותר הוא זה שמעיד על ימים פעילים, ומשמעות הבחירות שלנו התהפכה בין רגע.
הגענו למצב שיש לנו שלוש דרכים להבין את המשמעות האמיתית. א' – לזכור את הבחירה מהמסך הקודם, לזכור שנגיד יום א' היה בחור, ולהסיק מזה שהכפתור הכהה מסמן את הבחירה. ב' – להשתמש במידע מהעולם האמיתי, למשל זה שימי סוף השבוע הם אלה שלא אמורים להיות פעילים, אז כנראה שהכפתור הבהיר הוא הכבוי. ג' – לנסות לשחק עם האפליקציה. כאמור, אם מכבים את כל הימים, מתקבלת הודעת שגיאה – אז אפשר לנסות לעשות את זה. הבעיה היא שאתה לא יודע אם "לכבות את כל הימים" פירושו שכולם יהיו בהירים או כהים. אפשר גם לבחור חלק מהימים, לזכור אותם, לחזור למסך הקודם והברור, ולראות מה קרה שם. אבל להבין את המצב מהמראה וההתנהגות של הפקד עצמו – כבר אי אפשר.
אולי אילו הייתי משתמש בזה על בסיס יומי, הייתי לומד בסופו של דבר. כרגע אני מופתע מזה בכל פעם מחדש. מה שמציל אותי ומבהיר לי בכל פעם שהגדרתי יום לא נכון, הוא מנגנון די מגניב שהם יישמו, שנועד למנוע טעויות. ברגע שהגדרת לעצמך שעון מעורר ואתה יוצא מהאפליקציה, הוא מקפיץ לך הודעה קטנה שאומרת "השעון מכוון ל-8 שעות ו-15 דקות מעכשיו". אז אם אתה רואה שהוא מכוון לעוד יומיים ו-15 שעות מעכשיו, אתה מתחיל לחשוד.
In other news
א' – אני ממשיך לחפש מעצב/ת לצוות שלי. הנחה לקוראי הבלוג ולחבריהם. על כן, הגישו והפיצו.
ב' – כשאני רואה קוריוזים ממשקולוגיים שאינם ממש מצדיקים פוסט (טוב, בואו נודה באמת, זה לא שאני בררן, פשוט לפעמים אין לי כוח לכתוב), אני מפרסם אותם בעמוד הפייסבוק של הבלוג. על כן, הרשמו ולייקקו.
ג' – בעקבות השקת שירות מגניב של קונדואיט הבלוג מתגאה כעת בגרסת מובייל ווב ובאפליקציית אנדרואיד משלו. כי הבלוג, ה-RSS, המייל, הטוויטר, הפייסבוק, והגוגל פלוס פשוט לא מספיקים כדי להרוות את צימאון הציבור. על כן, התקינו וגלשו.
צר לי לאכזב, הפעם אני לא מסכים איתך.
לא הכרתי את המסך המדובר באנדרואיד, וכבר במבט ראשון (עוד בטרם נשאלה השאלה המיוחלת) הבנתי שהימים הפעילים הם ראשון, שני ורביעי.
הימים עוצבו ככפתורים. על הגימור והטעם בעיצוב אפשר להתווכח, אך דבר אחד ברור בעיניי – הכפתורים הבהירים מתעלים מעל השטח, לעומת הכפתורים הכהים ש״לחוצים״ בתוך המשטח ואף פונקו בצל שמדגיש זאת.
לתחושתי לו היתה עקביות בין שני המסכים והימים הפעילים היו מסומנים בצבע בהיר כמו במסך הקודם – זה היה מצריך גם פיתרון עיצובי מתאים שהיה מסיר מהימים את המראה ה״כפתורי״. במקרה שכזה כנראה שהיינו זוכים לקרוא פוסט אחר,מובן אתה מתלונן על העובדה שהימים לא נראים לחיצים 😉
תעשה סקר קצר בין החברים שלך במשרד, אני משוכנע שתופתע לגלות שהפיתיון שלהם דווקא ברור.
אני מבין את הכוונה שלהם להראות שהכפתורים הקהים שקועים והכפתורים הבהירים בולטים. אבל אני לא חושב שהם הצליחו. גם עכשיו בכוח אני לא מצליח לראות את זה. וגם אם כן, אני חושב שהקונטרסט המיידי עובד הרבה יותר חזק מהדקויות האלה – ברגע שרואים פקדים גדולים ובהירים על רקע שחור לצד פקדים קהים, המסקנה המתבקשת היא שהבהירים הם אלה שבחורים כרגע.
תראה את המסך כאן:
כאן הקונטרסט הרבה יותר קטן, והכפתורים הבהירים באמת מצליחים לבלוט מעל פני השטח. ואמנם כאן יש רק בחירה אחת בכל חלק, אז יותר קל לנו, אבל אני חושב שגם אילו היו יותר בחירות, עדיין היינו מבינים מיידית שמה שבחור זה הלבנים, למרות שהם לא שקועים.
באייפון הכל ברור 🙂 לשלוח לך צילומסך?
תודה על הפוסט.
אגב, הקישור לפייסבוק שבור.
שלח, למה לא :).
תיקנתי, תודה (למעשה כבר העירו לי וכבר תיקנתי, אבל בזכותך נזכרתי שיש שניים).
אני לגמרי מזדהה. אני תמיד בודק את עצמי ע"י הפיצ'ר והמסך השני.
הפיצ'ר אגב, עוזר למנוע טעויות, אבל מאד מדכא כשהוא כותב לך "נשארו לך 4 שעות ו-13 דקות לישון".
האמת – מסתמן שמדובר בפאשלה של סמסונג. באנדרואיד 4.0 הבחירה היא ע"י רשימת checkboxes סטנדרטית עם V לכל יום (ה-V בצבע כחול ומוצג ליד היום), והתצוגה היא ע"י רשימה מילולית של הימים הפעילים (ללא הימים הלא-פעילים). ועד כמה שאני מצליח לזכור – זה היה ככה גם באנדרואיד 2.3, הגרסה עליה מבוססת גרסת סמסונג ל-Galaxy S2.
(למען היסר ספק, אכן מדובר בפאשלה, ואני לא מצפה מכל מי שקונה טלפון להתקין עליו רום אחר)
כן, זה נראה אלמנט די זר שם, אני לא זוכר רכיבים מקבילים שמתנהגים בצורה כזאת במקומות אחרים במערכת.